Uppopalllo

Uppopallo on hyvin taktinen ja nopeatempoinen kontaktilaji. Se on maailman ainoa kolmiulotteinen pallopeli.

Taktiikan merkitystä lisää se, että pelaajat joutuvat välillä tulemaan pinnalle hengittämään (sukellusajat ovat tyypillisesti vain 5-15 sekuntia). Pelaajien vaihdot pelissä suoritetaan jääkiekon tapaan lentävinä vaihtoina. Kolmiulotteisuus lisää pelin viehätystä huomattavasti. Syöttö tai vastustaja voi tulla miltä tahansa suunnalta, oikealta, vasemmalta, ylhäältä, alhaalta, takaa tai edestä. Vaikka peli on hyvin fyysinen, tapahtuu pelissä harvoin loukkaantumisia.

​Uppopalloa on pelattu Suomessa 70 -luvun alusta lähtien. Suomessa pelataan nykyään miesten SM-sarjan lisäksi 1.divisioonaa sekä nuorten SM-sarjaa. Lisäksi maassamme järjestetään vuosittain 3-5 uppopallon cup-turnausta.
Maailmalla peliä pelataan aktiivisesti ainakin seuraavissa maissa: Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska, Saksa, Sveitsi, Itävalta, Turkki, Tsekki, Slovakia, Kolumbia, Peru, Venäjä, Venezuela, Italia ja USA. MM- ja EM-kisat lajista järjestetään vuoron perään kahden vuoden välein. PM-kisat pidetään joka vuosi. Suomen paras saavutus miehissä on 2002-2005 PM-kulta, 2001 EM-hopea, 2003 MM-pronssi, 2005 EM-kulta, 2007 MM-kulta.
Nuorten kisoissa Suomen menestys on ollut parempi. Suomella on näistä kisoista muutama EM- kultamitali ja viime vuosina Suomen nuoret ovat voittaneet PM-kultaa.

Uppopallo Joensuussa
Uppopalloa on pelattu Joensuussa jo 1970-luvun alusta lähtien. Seuramme on saavuttanut erivärisiä mitaleja SM-tasolla vuosien saatossa.  Myös nuorten maajoukkueessa on vahva joensuulaisedustus.
Uppopalloa pelataan maanantaina ja torstaina klo 19.00-20.15 (pelitreenit) Mehtimäellä uimahalli Vesikossa. Myös lauantaisin klo 16.40-17.40 (tekniikkatreenit) on harjoitukset, jotka soveltuvat paremmin uusille tulijoille ja vasta-alkajille. Lauantaisin on mahdollista tutustua lajiin ohjatusti.

Tällä hetkellä pelaajia on SM-sarjassa sekä 1-divisioonassa. Treeneissä sekä viikolla että lauantaisin olemme saaneet hyviä ja tasokkaita lajikohtaisia harjoituksia. Seuran norppatoiminta on vilkasta ja sitä kautta olemme saaneet nuoria innostumaan lajista. Tule mukaan ja ota rohkeasti  yhteyttä!

Lisätietoja antaa
Jorma Partanen, jopartanen@gmail.com

Pelin aloitus

Ottelun alkaessa pallo on altaan pohjassa keskellä pelikenttää. Molemmat joukkueet ovat tällöin korilinjalla vedessä ainakin toinen käsi seinää koskettaen. Vaihtopelaajat istuvat vaihtopenkeillä. Maatuomari käynnistää pelin pitkällä jatkuvalla äänimerkillä ja samalla käynnistyy pelikello. Joukkueet sukeltavat kohti palloa ja kamppailu pelin voitosta alkaa.

Pelin kulku

Pelaajat ovat vesivuorollaan altaassa 1-2 minuuttia tehden 10-20 sekunnin sukelluksia. Välillä käydä pinnassa täyttämässä keuhkot ja sukelletaan takaisin sopivaan kohtaan. Pinnassa snorkkelin kautta hengittäminen sallii pelin seuraamisen koko ajan. Palloa kuljetetaan ja syötellään pelaajalta pelaajalle edeten kohti vastustajan koria. Tavoitteena on työntää pallo vastustajan koriin jolloin saa maalin. Maali on yhden pisteen arvoinen. Vastustajan ohittaminen kolmiulotteisessa elementissä on yhteisvoimin helppoa, mutta korin teko onkin jo vaikeampaa. Ylivoimatilanteet ovat tässäkin lajissa maalivahdin painajaisia. Vaihtoon tuleva pelaaja kierähtää ketterästi altaan reunalle, jolloin hänen vaihtopelaaja sukeltaa vaihtokäytävän kautta peliin. Maalin jälkeen pelaajat palaavat päätyihinsä. Tämän jälkeen koritettu joukkue hyökkää omasta päädystä saatuaan merkin.

Pelaajien tehtävät

Hyvä pelaaja pystyy tarvittaessa pelaamaan kaikkia pelipaikkoja. Hyökkääjä joutuu myös puolustamaan ja puolustaja hyökkäämään. Kaikki pelaajat joutuvat tarvittaessa täyttämään maalivahdinkin paikan. Tästä huolimatta pelaajat erikoistuvat eri tehtäviin; Maalivahdeiksi, puolustajiksi tai hyökkääjiksi. Uppopallokentässäkin on vasen ja oikea puoli. Joten on myös oikea ja vasen laitahyökkääjä, vastaavat puolustajat, keskushyökkääjä ja maalivahti. Käytännössä kuitenkin maalivahti ja keskushyökkääjä pelaavat samaa paikkaa: puolustaessa on kaksi maalivahtia ja hyökätessä on kaksi keskushyökkääjää, jolloin nämä pelaajat ovat vuorotellen pohjassa, koska ilma loppuu kuitenkin kesken. Joukkueessa on kaksi kentällistä, joten jokaisella kenttäpelaajalla on vaihtomies. Maalivahdin mennessä vaihtoon keskushyökkääjä sukeltaa altaaseen ja pelaa kuten maalivahti.

Rangaistuspallo

Mikäli joku puolustavan joukkueen pelaaja estää miltein varman maalin synnyn sääntöjen vastaisesti, joudutaan tuomitsemaan rangaistuspallo. Pelikenttä tyhjennetään pelaajista ja hyökkääjällä on 45 sekuntia aikaa tehdä maali vastassa vain rikkoneen joukkueen maalivahti. Hyökkääjä aloittaa keskeltä kenttää summerin soidessa. Sekä hyökkääjä että maalivahti saavat uusia sukelluksensa rajatta rangaistuspallon suorituksen aikana. Parhaat maalivahdit ovat koko rangaistuspallon keston ajan pohjassa. Maalivahti ei saa tuoda hyökkääjää pinnalle ja hänen on oltava kosketusetäisyydellä korista (vaakasuunnassa). Rangaistuspallo päättyy, kun hyökkääjä tekee maalin, tai kun maalivahti saa pallon haltuunsa ja tuoden sen pinnan yläpuolelle, tai kun 45 sekuntia on kulunut, eikä maalia ole tehty. Jos puolustava joukkue tekee virheen, tuomitaan uusi rangaistuspallo. Jos hyökkäävä joukkue tekee virheen, puolustava joukkue saa vapaapallon ja peli aloitetaan kuin korituksen jälkeen. Jos aika täyttyy ilman maalia ja rikettä, aloitetaan peli kuten ottelun alussa, pallo altaan pohjassa pelialueen keskellä.

Pelipaikat

Pelipaikat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään, hyökkääjät, puolustajat ja maalivahdit. Näillä kaikilla on erilaiset tehtävät puolustus- ja hyökkäystilanteissa.

Hyökkääjät
Hyökkääjillä ei periaatteessa ole pelissään niin paljon vastuuta kuin esimerkiksi maalivahdeilla ja puolustajilla ja heidän tekemät virheensä yleensä jäävätkin pienemmälle huomiolle. Tämän takia hyökkääjän pelipaikalle asetetaankin yleensä uusimmat pelaajat, jotka eivät tiedä vielä niin paljon lajista. Koska hyökkääjän peli ei myöskään ole niin riippuvainen muista pelaajista, on se ideaali pelipaikka uusille pelaajille. Uusien pelaajien tarvitsee keskittyä omaan peliinsä jo niin paljon, ettei muiden seuraamisesta tulisi mitään oman pelin aikana. Hyökkääjän liikkuvampi pelityyli on kuitenkin eräille pelaajille paljon mieluisampaa kuin muut passiivisemmat pelipaikat ja he jatkavat hyökkääjänä pelaamista, vaikka taidot sallisivatkin jo toisen pelipaikan opettelun. Käytännössä hyökkääjillä on suuri rooli vastustajan pallonhallintaan ja korintekoon nähden.

Perustehtävät:

  • Pallon karvaaminen
  • Korin teko
  • Korin takanurkan puolustaminen (pallon sijaintiin nähden)
  • Vastustajan häirintä hyökkäyskuvioiden toteuttamisessa
  • Vastustajan estäminen hyökkäämästä yläkautta maalivahtia kohti

Puolustajat
Puolustajien paikka on korin tasolla, pohjassa istuen.

Perustehtävät:
Maalivahdit ovat hyvin herkkiä hyökkäyksille alakautta, erityisesti nopeisiin hyökkäyksiin seinää pitkin.
Maalivahti luottaa puolustajien kykyyn pysäyttää hyökkääjä näissä tilanteissa.
On hyvin tärkeää, ettei kukaan vastustajan pelaaja pysty ottamaan paikkaa haltuun korin ympäriltä.
Kun hyökkääjät yrittävät saada palloa haltuunsa ja pallo tippuu vastustajalta, tulee puolustajan pystyä hakemaan pallo, jos hyökkääjä ei itse pysty sitä hakemaan.
Hyökkäävän joukkueen etenemistä tulisi hidastaa.
Puolustajan tulisi osallistua aktiivisesti hyökkäykseen, kun oma joukkue yrittää korittaa.
Normaali puolustajakokoonpano on 4 puolustajaa, joka on jaettu 2 pariin. Kummastakin parista on aina toinen vedessä ja toinen vaihtopenkillä. Parien tulisi olla tasavahvoja pois lukien erikoistilanteet, kuten esimerkiksi vapaapallo. Näissä voidaan käyttää erityisesti tätä harjoitellutta paria kaikkien vapaapallojen antamisiin.
Maalivahdit
Nykyisin maalivahdit pelaavat korin päällä maaten puolustustilanteessa. Hyökkäystilanteessa maalivahdit osallistuvat hyökkäyksiin, kuten muutkin pelaajat.

Perustehtävät:
Yhtään helppoa maalia ei vastustaja saa tehdä pelkästään tyhjään koriin.
Kukaan hyökkäävistä pelaajista ei voi saada pitää yksinään koria hallussa, vaikka olisikin saanut sen vallattua.
Tulee olla hyvin vaikeaa tehdä koria yläkautta maalivahdille.
Maalivahdin tulee osallistua aktiivisesti peliin hyökkäyspäässä.
Jos joukkue menettää pallon, tulee maalivahdinkin osallistua karvaukseen omalta osaltaan tilanteen salliessa.
Jos tilanne ja ilmatilanne sallii, maalivahdin tulee auttaa hyökkääjää karvauksessa oman korin läheisyydessä.

Lisää infoa säännöistä ja pelin kulusta saat http://www.sukeltaja.fi